Geçmişten Günümüze Düğün Eğlence Etkinlikleri

Geçmişten günümüze düğün sektöründe ki yenilikler ve çiftlerin gezip seyahat ettikleri Avrupa ve diğer ülkeler de gördükleri eğlence türlerine beğenmeleri yada bizde olmayan farklı bir evlilik temasını kendi düğünlerinde de uygulamak istemeleri ile düğüne gelen davetlilere arasında yayılarak bizde ki yıllardır süregelen bir düğün mantığının değişmesine neden olmuştur.
Ayrıca Tv ve sosyal medya üzerinde ki paylaşımlar sonucu yada reyting için her türlü yöntemin denendiği evlilik programlarını izleyerek kendilerinden iz bırakacak nasıl bir organizasyon yapabilecekleri konusunda günlerce araştırmalar yaparak hiç de bize ait olmayan bir metodu denemişlerdir.
İlerleyen zamanlarda bazı çiftlerin ve ailelerin bizim geçmişten gelen örf ve adetlerimize bağlı kalınmış olsalar da bazen de ister istemez istem dışı olarak dışarıdan etkilenerek bu çizgiden çıkılmıştır. bazı organizasyon firmaları sırf farklı olmak için Avrupa'dan bize ait olmayan adetleri günümüzde düğün sektörümüzün içerisine sokmuştur. düğünlerde Anadolu'da kalmış eski örf ve adetlerimizi günümüzde yaşatan hatırı sayılır çiftlerimiz de vardır.
Düğün Temalarında Geçmişe Dönük Temalar
Bu çiftler tamamen nostaljik bir tema hazırlığı yaparak düğün organizasyonlarını modern süslemeler ve etkinlikler ile süsleyeceklerine kendi köylerinde ve bulundukları ortamın adetlerine uygun olacak şekilde planlamayı tercih etmişlerdir.
Önceden düğün denince aklımıza eğlencenin yanı sıra bol bol ve çeşit çeşit yemeklerin sokak ta düğün yapılan evin önünde kazanlar ile ayrım yapılmadan oraya gelen herkese bol miktarda dağıtılıyor idi yemek ikram edilmese bile pilav ayran kesinlikle ikram edilirdi günümüzde sadece eğlence ve boş gürü kalabalık için o kadar para ödeyenlerin asıl düğünün ne anlama gelmediğini ve sadece gösteriş için hareket edildiğini görmekteyiz.
Salonların da düğünleri eğlence ve danslar ile hazırlanan göstermelik görsel etkinlikler düzenleyerek süslediklerini görebiliyoruz. renkli renkli ışıklar ve gelin Damat ın gözünü dolduracak türden renkli süslemeler ve çeşitli gösteriler ile mekanın tercih edilmesini sağlayıp kuru bir mekanda eğlence yapmalarını sağlamaktadırlar. oysa o mekanlar için harcanan para ile yemek veya atıştırmalık bir şeyler alınabilir hem bunlar gelen davetlilerin yemek ihtiyaçlarını giderir hemde düğüne farklı bir renk katar. belki ondan daha az para gidecek ve hemde gelen kişiler memnun kalacaklardır.
Düğün öncesi kına veya nikah gibi etkinliklerin fazla gösterişli olmaması normal olanıdır. yani düğünden önce düğün kadar bir eğlencenin olması doğru bir seçenek olmaz kına gibi eğlencelerin daha çok geçmişlerde yaşanan türde bir organizasyon ile yapılması gerekir. şimdilik bizler kına eğlencelerinde herhangi sapmalar göremedik aksine daha çok Osmanlı kaftanı ile sultanların tarzlarında bir kıyafetler ile gecelerin düzenlediğini görmekteyiz.
Düğün ve Kına Geceleri Kıyafetleri
Kaftan kıyafetleri geçmişten günümüze kadar devam etmektedir. ayrıca kına törenleri ve söylenen şarkılar halen geçmişte yapılan törenleri çağrıştırmaktadır. kına yakma kına taçları, kına elbiseleri tamamen Türk toplumuna uygun olarak devam etmekte olup son zamanlarda kına gecesinin yerine bekarlığa veda partileri, hamam eğlenceleri gibi değişik Avrupa adetleri organizasyon firmaları tarafından sokulmaktadır.
Bekarlığa veda partileri altında bol günah ve dengesiz ahlak dışı eğlenceler düzenlenerek bize ait olan bir geleneği ortadan kaldırmanın çabası içerisindeler. bunların çok başarılı olduklarını söylemeyiz çünkü bizim toplumda çoğu aile geçmiş adetlerine sahip çıkar ve yabancı mihrakların içlerine soktukları bu ahlak dışı eğlencelerin girmesini istemezler
Düğünlerde yapılmış olan adetlerin bozulması bizlere sadece daha masraf ve daha çok toplumumuzdan uzaklaştırmayı getirmiştir. sadece bize ait olanları yaşatmak isteyen birçok çiftlerin olduğunu bilmekte ayrı bir güzellik katmaktadır