Davetiye İçeriği Nasıl Hazırlanır?
Düğün, nişan, açılış ve doğum günü gibi özel günler için hazırlanan veya düzenlenen etkinliklere katılması istenilen kişilere çağrı yapmak, davet etmek niyetiyle düzenlenen çok kısa mektup şekli olarak davetiye tanımlanabilir.
Özellikle uzak mesafelerde bulunan ve bir araya gelinmek istenen kişilere ulaşmak için son derece uygun bir yöntemdir. Bu sayede farklı yollarla ulaştırılması sağlanan davetiye sayesinde neredeyse herkesin etkinlikten haberinin olması sağlanmış olur.
Kişiyi temsil eden bir temsilci gibi düşünüldüğünde davetiyenin dizaynı, davetiye içeriği önemlidir. Bu şekilde çevresindeki insanlara ulaşmak isteyenler bu sebeple hazırlık aşamalarında oldukça titiz davranırlar.
Davetiye baskısı konusunda uzman ve işinin ehli olan yerlerle çalışmak isterler. Görüntü itibariyle önemli olduğu varsayılırsa bu kesinlikle doğru bir karardır. Davetiyenin baskısıyla yazılarda veya görsellerde oluşacak olan belirsizlikler anlatılmak istenen amaca ulaşılmamasına etken olabilir. Peki, davetiye içeriği nasıl yazılmalı? Bu konuyla ilgili bazı önemli noktalara değinmek faydalı olacaktır.
Davetiye içeriği hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?
Her şeyden önce herkesin okuyabileceği şekilde olan bir yazı karakteri ve boyutu seçilmelidir. Bazı yazı karakterleri oldukça değişik yapıya sahip olduğu için okunamayabilir. Bu da saniyeler içerisinde davetiyenin bir kenara bırakılmasına neden olabilir. Aynı zamanda çok kısa ve açık ifadeler kullanılmış olmalıdır.
Davetiyenin kısa bir mektup olmasından dolayı, amaç sade bir dille anlatılmalıdır. Davet edilen kişinin hangi türde bir etkinliğe davet edildiği net bir şekilde açıklanmalıdır. Düzenlenen davetin konseptinin bilinmesi ve eğer ki katılmayı düşünüyorsa kişinin hazırlıkları için önemli bir detay olacaktır. Davetiye üzerinde mutlaka etkinliğin adresi(yer bilgisi), zamanı, ne kadar süreceğinin( saat aralıkları) bilgileri belirtilmiş olmalıdır.
Kişiye hitap diliyse oldukça önemlidir. Bu sebeple nazik bir üslupla yazılan saygılı yazı içeriğine sahip olmalıdır. Davetiyeler, yapılan etkinliğin amacına uygun olarak özel hazırlanan kartlara basılan ve zarflarla kombinlenen şekliyle davet edilen kişilere ulaştırılır.
Bazı kişisel davetler için el yazısıyla hazırlanarak gönderilmek istenen davetiyeler olabilir. Böyle bir durumda da yazının dağılmayacağı bir kalem kullanılarak, özenli bir el yazısıyla yazılarak çizgisiz bir kağıt veya yine özel hazırlanmış olan kartlarla hazırlanmalıdır.
Bu konsepte uygun olan bir zarf seçimi yapılıp ve içerisine konulup kişilere o şekilde ulaştırılmalıdır. Davetiye gönderilirken davet eden kişi veya davet eden bir kurumsa kurum bilgileri kesinlikle yazılmış olmalıdır. Davet edilen etkinlik bir toplantıysa gerekli durumlarda gündem başlığı altında önemli konu / konular bildirilmelidir.
Eğer ki yapılan davet için cevap verilmesi isteniyorsa, “LCV” (lütfen cevap veriniz) notu eklenerek iletişim bilgileri paylaşılmalıdır(telefon, mail adresi olabilir). Ayrıca davetiyeyi alan kişinin de bu notu gördüğünde paylaşılan bilgilerden kendisi için uygun olan yöntemle katılıp katılamayacağına dair bilgi vermesi gereklidir.
Bunun son derece önemli bir nezaket kuralı olduğu unutulmamalıdır. Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın davetiye yazılırken kesinlikle doğru ve düzgün bir Türkçe kullanılmalıdır. Açık, anlaşılır ifadelere yer verilerek yazım, noktalama kurallarında özenli davranılmalıdır.